
ORDINANCES: 
TAXATION (CITY SALES): 

The one percent city sales tax act 
in the City of St. Louis is a valid 
levy after March 22, 1973, thus the 
Director of Revenue is required to 
continue to collect the tax. 

OPINION NO. 163 

July 24, 1973 

Mr. James R. Spradling 
Director, Department of Revenue 
Room 401, Jefferson Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Spradling: 

FILED 

}63 

You submitted the following question to this office: 

"Is the 1% city sales tax in the City of St. 
Louis a valid levy after March 22, 1973, such 
that the Director of Revenue can continue to 
collect the tax by requiring retailers to add 
it to their purchase price and thereafter re­
mit it to the Department of Revenue?" 

The answer to this question will be compelled by our answer 
to the basic question contained in this opinion request, whether 
the Board of Aldermen of the City of St. Louis can extend the city 
sales tax in the City of St. Louis for an additional year by pass­
ing an ordinance to that effect prior to the expiration of the 
prior year's extension but after the date stated in a prior ordi­
nance for the enactment of legislation extending the operation of 
the act. 

In 1970, pursuant to the authority granted by House Bill No. 
243, enacted by the 75th General Assembly (now Section 94.500, RSMo 
1969), the City of St. Louis submitted to the voters of that jur­
isdiction the question of whether they desired to levy a one per­
cent city sales tax. The voters approved this levy on March 3, 
1970. 

The initial ordinance levying the sales tax provided for a 
t wo-year levy to commence at the time the sales tax could first 
be imposed. That date was July 1, 1970. In addition, Section IV 
of the ordinance provided: 
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" ... and said sales tax shall remain in ef­
fect and be collected for a period of two (2) 
years only from its first effective date after 
which the tax imposed hereby shall expire, 
fail and be collected no longer unless, by 
ordinance enacted at least 90 days before the 
date of expiration as herein provided, said 
tax is extended for an additional year and, 
from year to year thereafter in like manner." 

On March 23, 1972, the City of St. Louis enacted Ordinance 
No. 56154 which levied the sales tax for an additional year com­
mencing March 23, 1972. However, this ordinance changed the ter­
mination date from July 1 to March 23, 1973. This ordinance in­
corporated by reference the provision from the prior ordinance that 
contained the requirement that the renewing ordinance be enacted 
at least ninety days before the date of expiration. 

On February 13, 1973, Ordinance No. 56439, an ordinance ex­
tending the city sales tax for an additional year was enacted. 
Since the 1972 ordinance had changed the expiration date of the 
tax to March 22, 1973, this enactment was not accomplished within 
the 90-day limit established by the initial ordinance levying the 
city sales tax and incorporated by reference in subsequent ordi­
nances thereafter. 

Determinative of the issue in this case is the question of 
whether the action of a prior legis lative body in enacting the 90-
day provision could bind succeeding Boards of Aldermen from reen­
acting the city sales tax prior to the expiration date of prior 
ordinances. While this precise question has never been presented 
to an appellate court in this state, a number of analogous deci­
sions have been rendered by the Missouri Supreme Court and the 
United States District Court for the Eastern District of Missouri. 
In the decisions of St. Joseph Board of Public Schools v. Gaylord, 
86 Mo. 401 (1885); State ex rel. Heimber~er v. Board of Curators 
of University of Missouri, 188 S.W. 128 Mo. bane 1916); State ex 
rei. City of Springfield v. Smith, 125 S.W . 2d 883 (Mo. bane 1939) 
and United States v. National Garment Co., 10 F.Supp. 104 (E.D. Mo. 
1935), the principle that a legislative body could not, by mere 
enactment, restrict the legislative powers of any of its successors 
was enunciated. In this case, the Board of Aldermen of the City 
of St . Louis have the power to reenact the city sales tax ordinance 
prior to the expiration date thereof. The attempt to require that 
said enactment occur ninety days prior to the expiration date of 
the ordinance is an impermissible impingement upon the legislative 
power of succeeding Boards of Aldermen. Since this 90-day require­
ment is not compelled by either the Constitution or statutes of 
Missouri, or the City Charter, it is of no effect, in this case. 
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A leading treatise observed that: 

"Statutes may authorize and direct cities or 
towns to change specified ordinances: ••• 
within a given time, to conform to law. In 
such new case new ordinances are not required 
but amendment of existing ordinances will an­
swer. The change is valid although not made 
within the time prescribed." 6 McQuillen, 
Municipal Corporations, Section 21.02 

In a case in which the statute required that municipal ordinances 
be revised within one year, and a revision was not accomplished 
until after that date, it was held that the revision was not ab­
solutely void because not made within the time specified. Lowry 
v. City of Lexington, 68 S.W. 1109 (Ky.App. 1902). 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the one percent city 
sales tax act in the City of St. Louis is a valid levy after 
March 22, 1973, thus the Director of Revenue is required to con­
tinue to collect the tax. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Peter H. Ruger. 

~ve:r:Jy, -e'___a 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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