
July 1, 1975 

OPINION LETTER NO. 134 
Answer by letter-Klaffenbach 

Honorable Earl L. Schlef 
Representative, District 60 
1672 Malden Lane 
Dellwood, Missouri 63136 

Dear Representative Schlef: 

F \LED 

/31 
·----· -- -

This letter is in response to your request for an opinion from 
this office as follows: 

"'In a Fourth Class City with an 8-man 
Board of Aldermen with one alderman ab­
sent, when the vote on passage of an 
ordinance rezoning property from a resi­
dential zoning category to a commercial 
category is three ayes, three nays, and 
one abstention and the Mayor votes aye to 
break the tie, does the ordinance pass?'" 

You state that your question involves a fourth class city with 
an eight man board of aldermen. 

section 79.120, RSMo , provides in pertinent part as follows: 

"The 
over 
vote 
tie, 

mayor shall have a seat in and preside 
the board of aldermen, but shall not 
on any question except in case of a 

" 

Section 79.130, RSMo, provides as follows: 

"The style of the ordinances of the city 
shall be: 'Be it ordained by the board 
of aldermen of the city of ••• • •• , as fol­
lows : ' No ordinance shall be passed ex­
cept by bill, and no bill shall become an 
ordinance unless on its final passage a 
majority of the members elected to the 
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board of aldermen shall vote for it, and 
the ayes and nays be entered on the jour­
nal; and all bills shall be read three 
times before their passage. No ordinance 
shall be revived or reenacted by mere ref­
erence to the title thereof, but the same 
shall be set forth at length, as if it were 
an original ordinance. No bill shall be­
come an ordinance until it shall have been 
signed by the mayor or person exercising 
the duties of the mayor's office, or shall 
have been passed over the mayor 's veto, as 
herein provided. " (Emphasis added) 

It is our view that in reaching a decision on this question 
it is not necessary to interpret the court decisions relating to 
cases where an additional vote is necessary to break a tie to pass 
a measure. For those interested in such cases, however, we cite 
Northwestern Dell Telephone Company v. Board of Commissioners of 
the city of Fargo, 211 N.W.2d 399, 402 (N.D. 1973) and Mullins v. 
Eveland, 234 S.tl.2d 639, 641 (K.C.Ho.App. 1950). 

We r each this conclusion for the following reason. Section 
79.130 , RSMo, requires a majority vote of the ~embers elected to 
the board of aldermen to enact an ordinance. A majority of those 
elected in this case would be five members voting aye. Since only 
three members have voted aye, the vote of the abstaining member , 
if counted as aye, would not suffice to pass the measure . If the 
abstaining member was so counted , there would be no tie and the 
mayor would not be entitled to vote . If the abstaining member was 
not so counted, the vote of the mayor, even if proper, would not 
be sufficient to pass the measure. 

There is no authority that we are aware of in these premises 
which would permit the abstaining member to be counted as an aye 
vote and also permit an aye vote by the mayor to be counted. For 
these reasons, an analysis of the cases serves no pur pose in this 
instance since the measure did not pass because there were insuf­
ficient votes for passage no matter which legal theory is followed. 

We are aware of the holding of the St . Louis Court of Appeals 
in the case of Krug v. Village of r~ry Ridae, 271 s . W. 2d 867 (St.L. 
Ct . App . 1954), in which case the court hel that an ordinance \'las 
void when the record showed that all five trustees were present at 
the meeting at which the ordinance was allegedly passed but only 
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four aye votes were listed as being cast for the ordinance, but we 
do not base our holding on your question on the reasoning found in 
such case. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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