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Dear Mr. Reardon: 

· p:~u,.i~ ' ' 

HI 

This opinion is in response to your questions asking: 

First, does Section 115.607.1, RSMo 1986, 
apply to an otherwise qualified candidate 
for county committee who was not a regis­
tered voter of his county and committee 
district for more than one year prior to the 
date of his election solely because such 
candidate ~as not yet attained the aqe of 
eighteen? (The candidate became eiqhteen 
and a reqi•tered voter prior to the election 
but not. for one year prior thereto). sec­
ond, does the county election authority, 
based upon its determination that such candi­
date is not qualified, have authority to 
withhold the candidate's name from the prima­
ry ballot in view of the procedures set 
forth in Section 115.526, RSMo 1986? 

Section 115.607.1, RSMo 1986, provides: 

l. No person shall be elected or shall 
serve as a member of a county committee who 
is not, for one year next before his elec­
tion, both a reqistered voter of and a resi-
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dent of the county and the committee dis­
trict from which he is elected. • 

The language used in statutes is to be given its plain and 
ordinary meaning. Bartley v. Special School District of St. 
Louis County, 649 S.W.2d 864, 867 (Mo. bane 1983). The plain 
and ordinary meaning of the above-quoted language is that the 
candidate in question is not qualified because he was not a 
registered voter for the required period of time before the 
election. 

A review of the legislative history of subsection 1 
supports this conclusion. When originally enacted in the 
Comprehensive Election Act of 1977, subsection 1 did not contain 
the one year requirement: 

1. No person shall be elected as a member 
of a county committee who is not a regis­
tered voter of the county and a resident of 
the committee district from which he is 
elected. Laws of Missouri 1977 H.B. 
101 Section 14.010 p. 298. 

The one year requirement was added by way of an amendment 
enacted in 1982 which changed the relevant provision of 
subsection 1 to appear as it does today. Laws of Missouri 1982 
S.B. 526 p. 300. The fact that the language containing the one 
year requirement was added by amendment shows that the 
legislature intended a change from the original provision. 
O'Neil v. State, 662 S.W.2d 260, 262 (Mo. bane 1983). 

It is presumed that the legislature, when enacting the 
above-referenced law,.was aware that a person had to be at least 
eighteen years old to register to vote. In 1982, at the time of 
the amendment to Section 115.607.1, Article VIII, Section 2 of 
the Missouri Constitution (a~ adopted in 1974) and Section 
115.133, RSMo contained the requirement a voter must be over the 
age of eighteen. The legislature is presumed to act with •full 
knowledge of existing statutesR. City of Nevada v. Bastow, 
328 S.W.2d 45, 49 (K.C. Ct. App. 1959). In fact, in the same 
session of the legislature which passed the amendment to Section 
115.607.1 adding the one year requirement, the legislature also 
repealed and reenacted subsection 1 of Section 115.133 leaving 
the eighteen year old requirement intact. Laws of Missouri 1982 
H.B. 1600 p. 308. 
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In view of the language of Section 115.607.1 and its 
legislative history, the candidate in question is not eligible 
to be a candidate for the county committee. 

In regard to your second question, this office is of the 
opinion that the election authority does have the authority to 
withhold the name of the candidate in question from the primary 
ballot. Mansur v. Morris, 355 Mo. 424, 196 S.W.2d 287, 
291-294 (Mo. bane 1946); State ex rel. Gralike v. Walsh, 483 
S.W.2d 70, 74 (Mo. bane 1972}; and Attorney General Opinion No. 
87, Usrey, 1972, a copy of which is enclosed. 

The enactment of Section 115.526, RSMo 1986, in 1982 (Laws 
of Missouri 1982 S.B. 526 p. 299) does not change this 
conclusion. Section 115.526 provides a specific procedure for 
one candidate to challenge another on eligibility issues before 
a primary or general election takes place. It does not remove 
the obligation from the election authority to follow the law 
when making decisions about placing names on ballots nor does it 
remove the authority of the election authority to carry out this 
obligation by refusing to place a name on the ballot. ~hat 
obligation and the authority to enforce it have been firmly 
established by court decisions. In the Gralike case, the 
court held that it was justified in issu1ng a writ of 
prohibition against an election authority because the latter had 
exceeded its authority when, by proposing to place the name on 
the ballot of a candidate for state senator who did not meet the 
residency requirements, the election authority was not following 
the law establishing those requirements. ~· at 74, citing 
State ex rel. Bates v. Remmers, 325 Mo. 1175, 30 s.W.2d 609, 
612 (Bane 1930), which held that for an election authority to 
place the name of an ineligible candidate on the ballot is •to 
exceed their legal power and jurisdiction". 

The legislature is presumed to be aware of existing 
declarations of law by the Supreme Court when it enacts law on 
the same subject. State ex rel. Missey v. City of Cabool, 441 
S.W.2d 35, 41 (Mo. 1969). Nothing in the language of Section 
115.526 either expressly or by implication removes from the 
election authority the authority to withhold the name of an 
ineligible candidate from the ballot. 
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CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that pursuant to Section 
115.607.1, RSMo 1986, a candidate for county committee who was 
not a registered voter for one year prior to the date of the 
election because said candidate had not attained the aqe of 
eighteen years one year prior to the date of the election is not 
a qualified candidate, and the election authority has the 
authority to withhold said candidate's name from the primary 
ballot. 

Enclosure: 

Very truly yours, 

/fAa-~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Attorney General Opinion No. 87, Usrey, 1972 
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